Verbeter jouw werkgeluk
Lees hier zes praktische tips over hoe jij je werkgeluk kunt verbeteren
Welkom bij onze blog over solliciteren! Of je nu voor het eerst de arbeidsmarkt betreedt of een doorgewinterde professional bent, solliciteren blijft altijd een uitdagend proces. Dit is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet, wij begrijpen dat maar al te goed. Wij vinden het belangrijk om je zo goed mogelijk te begeleiden en voor te bereiden op jouw weg richting het aanstaande sollicitatiegesprek.
Het is goed om van tevoren alvast na te gaan wat voor jou belangrijk is als het gaat om een nieuwe werkgever, werkomgeving en uitdagingen. Maar ook: wat heb jij je eventuele nieuwe werkgever te bieden? Wat kan je goed en wat wil je graag? Wanneer deze twee punten samen komen, werk je vanuit jouw kracht!
Met de nieuwste innovaties in online recruitment en onze kennis op het gebied van carrières in duurzaamheid, clean energy en energietransitie, heeft Werken op IPKW een voorbereidend stappenplan ontwikkeld. Samen met jou lopen wij door 5 stappen heen om het uiterste uit je gesprek te gaan halen.
Wat zoek je in een nieuwe baan? Om te beginnen is het goed om bij jezelf na te gaan wat jij nou echt zoekt in een nieuwe werkgever. Het is daarom belangrijk om in kaart te brengen wat jou motiveert en welke normen en waarden jij op prijs stelt. Bepaal wat jij fijn en juist niet fijn vindt binnen een bedrijf. Denk hierbij aan een bepaalde cultuur op de werkvloer, doorgroeimogelijkheden of doelen van het bedrijf. Het is prettig om jezelf helemaal te kunnen vinden in de kernwaarden van je aanstaande werkgever. Stel je jezelf daarom de volgende vragen:
Om antwoorden te vinden op deze vragen, vind je hier enkele voorbeeldvragen die je tijdens je gesprek kunt stellen:
Laat tijdens je gesprek blijken wat jij belangrijk vindt en wat jou energie geeft tijdens je werk. Of geef juist aan wat je niet wil. Op basis van je vorige of huidige werkervaring voel je al snel aan of de normen en waarden van de onderneming bij jou als persoon aansluiten.
Kortom: probeer tijdens het gesprek een positief beeld te schetsen van hoe jij het graag zou willen en hoe jij hoopt dat de werkgever hierop aansluit of invulling aan kan gaan geven.
Wat is jouw potentieel? Bij Werken op IPKW vinden we het belangrijk om de perfecte match te vinden en de verbinding aan te gaan. Hierin is jouw kunnen en potentieel belangrijk. Maar waar ligt jouw potentieel nou eigenlijk? Ga daarom bij jezelf na wat je kwaliteiten zijn, waar ben jij écht goed in? Waar liggen je interesses en ambities? Waar sta jij in je leven en waar wil jij heen bewegen?
In samenwerking met Kracht Recruitment hebben wij een gedrag- en drijfverentest ontwikkeld waarin je jezelf kan evalueren. Met behulp van deze test, worden de bovenstaande vragen voor jezelf beantwoord. Hierin komen situaties en vragen naar voren waar jij op reageert zoals je dat normaal gesproken zal doen. In het resultaat van jouw test komt op een rijtje te staan wat jouw gedrag het meest drijft.
Tijdens je aanstaande sollicitatiegesprek is het fijn om goed voorbereid te zijn en dat je dus goed weet wie jij bent, wat je wil en waar je potentieel ligt. Je kan voor bepaalde vragen of geschetste situaties komen te staan zoals:
"Als je van te voren niet weet waar je terecht wilt komen, dan kom je er ook nooit."
Verdiep je in de werkgever Een heel belangrijk onderdeel van je sollicitatie gesprek is het bedrijf waarbij je op gesprek komt. Het klinkt wat makkelijk, maar het is van groot belang om je goed in te lezen over de onderneming waar je eventueel binnenkort gaat werken. Belangrijke vragen die je jezelf kan stellen zijn:
Om antwoord op deze vragen te vinden begin je bij het begin: de bedrijfswebsite. Hier vind je de meeste, concrete en betrouwbaarste informatie. Daarnaast kun je ook de social media kanalen van het bedrijf zelf raadplegen. Hier ervaar je vaak een informele sfeer en krijg je een goed beeld van de bedrijfscultuur en wellicht bij eventuele nieuwe collega's/klanten/ projecten/etc. Daarnaast kan je zoeken naar nieuwsberichten, media-uitingen, recensies, klanten, projecten, etc.
Tijdens het gesprek is het belangrijk dat je weet wat het bedrijf doet. Voor zowel het bedrijf als voor jezelf is het fijn om de diepte in te kunnen gaan. Op die manier ondervind je beide wat de raakvlakken zijn en of het voor jou en de werkgever een match zal gaan worden. Er zullen vragen gesteld worden als:
Wie is je gesprekspartner? Voorafgaand aan het gesprek heb je waarschijnlijk een afspraakbevestiging ontvangen. Hierin staat vaak met wie jij het sollicitatiegesprek gaat voeren. Handig voor jezelf is om alvast na te gaan wie deze persoon is en welke functie hij/ zij bekleedt. Het kan maar goed zijn dat de persoon met wie jij het gesprek gaat voeren, jouw leidinggevende gaat worden. Bereid jezelf hierop voor door alvast de persoon in kwestie op te zoeken via Linkedin, de website of gewoon even googelen!
Zoals we eerder benoemd hebben is het goed om op een rijtje te hebben wat jij prettig vindt op de werkvloer en wat juist niet. Onder welke vorm van management voel jij je goed en kom jij het beste tot je recht? Belangrijk is dus dat je met de persoon in kwestie goed in kaart brengt hoe deze vorm van management in de praktijk zal zijn en dat hierin een klik tussen beide ontstaat. Een klik vinden heeft natuurlijk niet alleen te maken met het zakelijke gesprek dat je voert. Een klik voel je. Jij en de persoon die tegenover je zit, geven beide velen signalen af zoals kleding, omgeving, meeschrijven, aandacht houden, interesse tonen, etc.
Spreek vooral ook over hobby's of vrijetijdsbesteding. Dit zegt veel over jou als persoon. Je gesprekspartner leert je zo nog beter kennen en inschatten of en hoe je in het team past. En wie weet delen jullie een hobby!
Op sollicitatiegesprek gaan is altijd spannend. Je komt in een voor jou onbekende omgeving met mensen die je niet kent. Tijdens de ontmoeting en het gesprek draait alles om een eerste indruk. De persoon die je tegenover je hebt creëert dit op basis van je kleding, houding, wat je zegt en hoe je doet. Bedenk dus van tevoren goed hoe je over wil komen en welke indruk je achter wil laten. Blijf daarin wel altijd dicht bij wie je bent en wees de beste versie van jezelf. Om te beginnen is het natuurlijk van belang om op tijd zijn. Vaak is de afspraak gebaseerd op de tijd en datum van jouw voorkeur. Als je hier niet op tijd voor bent, geef je een indruk af dat je je niet kan houden aan afspraken.
Mocht je te vroeg zijn, kan je alvast rondlopen en kijken binnen het bedrijf, een praatje maken met eventuele nieuwe collega's of even rustig zitten en wat drinken. Hierdoor voel je je waarschijnlijk al iets meer ontspannen.
Als je wordt opgehaald voor je sollicitatiegesprek stel je jezelf allereerst netjes voor. Je bedankt de persoon in kwestie voor het uitnodigen. Tijdens het gesprek let je op de details die je gesprekspartner deelt. Zorg er daarom voor dat je goed oogcontact houdt en geïnteresseerd overkomt. Onderbreek de ander niet tijdens zijn verhaal of vraag. Luister hier aandachtig naar, laat het binnen komen en reageer dan met een doordacht antwoord. Als je te snel reageert kan je met irrelevante informatie komen.
Kortom: schiet niet in de stress en houd je aan de volgende punten:
Tegenwoordig komt het ook veel voor dat sollicitaties online gevoerd worden. De voorbereiding voor deze vorm van solliciteren is natuurlijk grotendeels hetzelfde. Toch zijn er extra punten om op te letten, namelijk:
"De begeleiding van werken op IPKW helpt je om een weloverwogen keuze maken."